Reservera kylda jordgubbsplantor för leverans från och med mars

Reservera dina kylda jordgubbsplantor nu för skörd 2025.

Sjukdomar

Sjukdomar

Jordgubbsplantor är mycket känsliga för alla typer av svampar och insekter i jorden. Vi tror starkt på ett förebyggande tillvägagångssätt när det gäller sjukdomar och skadedjur i din grönsaksträdgård. Några saker att tänka på:

  • Köp certifierat växtmaterial från en välrenommerad odlare.
  • Om det finns ett högt sjukdomstryck i jorden, välj en mindre känslig sort.
  • Se till att jorden är väldränerad.
  • Sätt inte plantorna för tätt intill varandra, titta på planttätheten.
  • Placera plantorna på en solig plats, så att grödan inte blir blöt för länge.
  • Ta bort klippta/klippta blad från grödan.
  • behåll inte plantorna längre än 2 år.
  • lägg halm under plantorna för att förhindra fruktröta.
  • plantera inte plantorna för djupt, titta på planteringsdjup.
  • Vattna helst plantorna på morgonen, så att de kan torka ut.
  • Ta bort allt ogräs från grödan.
  • Om möjligt, plantera inte plantorna på potatismark eller välj en mindre känslig sort.
  • Använd biologiska medel för att göra växten starkare och mer motståndskraftig.

Trots dessa åtgärder finns det dock fortfarande en risk att dina plantor kan bli offer för marksvampar eller insekter. Eftersom vi inte heller vill skrämma dig i onödan nämner vi här bara tre av de vanligaste sjukdomarna i grönsaksträdgårdar:

Det här är vissningssjukdomen. En svamp som orsakar problem i många trädgårdar. Särskilt i jordar som ofta har planterats med potatis kan denna svamp orsaka problem. När denna svamp väl finns i jorden är den svår att bekämpa. Sjukdomen uppträder ofta vid högre temperaturer strax före skörden. Plantan kollapsar (först de yttre bladen) och börjar vissna. Även utlöpare kommer att påverkas. Det finns ingen växtdoktor som kan rädda din planta då....

Du kan känna igen mjöldagg på att bladen är lätt krulliga och att det finns vita svampflor under och ovanpå bladen. En stor infektion leder till att tillväxten hämmas. Störst chans till smitta är det vid temperaturer mellan 10 och 25 grader och vid hög luftfuktighet. Se till att det finns tillräckligt med "ventilation" och klipp och ta bort löven på hösten.

Det vanligaste är en infektion med Botrytis. Med fuktiga,

varmt väder lurar en infektion. En förebyggande behandling i blomningsstadiet är en möjlighet. Fråga gärna i vår butik. För ett biologiskt tillvägagångssätt mot denna svamp måste man först se till att det finns tillräcklig ventilation av grödan. Lägg dessutom på lite halm innan blomsterstilkarna börjar böja sig och frukterna träffar den kalla marken. Infekterade frukter bör avlägsnas.

Mjöldagg

Du kan känna igen mjöldagg genom att bladen krullar sig lätt och att det finns vita svampflor under och på bladen. En stor infektion leder till att tillväxten hämmas. Störst risk för smitta är det vid temperaturer mellan 10 och 25 grader och med hög luftfuktighet. Se till att det finns tillräcklig "ventilation" och klipp och ta bort löven på hösten.

Fruktrutt/huvudrutt

Det vanligaste är en infektion med Botrytis. Med fuktiga,

varmt väder lurar en infektion. En förebyggande behandling är möjlig redan i blomningsstadiet. Kontakta butiken för mer information. För ett biologiskt tillvägagångssätt mot denna svamp måste du först se till att det är möjligt att få ett bra luftflöde genom grödan. Dessutom ska du se till att lägga ner halm i tid, innan blomstjälkarna börjar böja sig och frukterna träffar den kalla marken. Påverkade frukter bör avlägsnas.